I 132 år har det svevd magnesiumstøv i luften rundt turnerne i Fredrikstad Turnforening, og det skal det fortsette å gjøre – uansett hvor de befinner seg.
Fredrikstad Turnforening er og har vært en betydelig del av byens idrettstilbud. Foreningens er gammel, men mottoet står på ingen måte i fare for å gå ut av moten. ”En sund skjel i et sundt legeme” er fortsatt en livsstil for de nåværende 530 medlemmene.
Den siste store ”prestisjebølgen” nådde herretroppen på 1980-95-tallet. Da var det flere turnere som utmerket seg. Nå er det jentetroppens store bølge. Og de både imponerer og presterer i verdenseliten.
Prestasjonene har variert med sine opp- og nedturer i klubben, men miljøet og iveren har uansett bestått. Sjelen i turnhuset har alltid vært urokkelig.
Men det er også en annen vesentlig del som er særegent med turnforeningen.
Selve turnhuset skiller seg arkitektonisk ut i enhver sammenheng, og er en vernet bygning i den staselige og karakteristiske dragestilen. Arkitekt Ole Sverre var med å innvie huset 17. september 1899. Det var han selv som kalte huset for ”(…) dette nye norske turnerhjem.”
I dag, 114 år senere, er ”dragehuset” fortsatt et hjem for byens turnere, men medlemstallene er mer enn halvert siden oppstarten.
– Men det er ikke på grunn av mangel på interesse, forteller tidligere turner, tidligere trener, tidligere leder og nå styremedlem og pensjonist Terje Veen (72).
¬– Vi har rett og slett for liten turnhall. Den er halvparten av den internasjonale standarden og begrenser oss veldig. De siste årene har vi satset stort på oppvisningsgymnastikk og akrobatikk, men må ofte trene andre steder. Siden bygningen er vernet er det lite vi får gjort, mener han.
Det er derfor vedtatt i styret at turnforeningen må finne ny arena for å kunne nå nye høyder. Spesielt med tanke på at ungdomstroppen er gullvinnere, at de er i verdenseliten og at det ikke mangler på pågangen i foreningen heller. Alle partier er stadig fylt opp. Ingenting er avgjort ennå, men jakten er i gang.
– Det blir veldig spesielt å skilles fra denne bygningen. Flere generasjoner med turnere har sterke bånd til dette huset. Det er jo her vi hører til. Men på en annen side ser vi at andre foreninger, som har fått nye og større fasiliteter, har erfaring med både økte medlemsmasser og prestasjoner. Vi trenger mer gulv og flere timer for å komme videre. Og det vil vi jo, påpeker han.
For de har ambisjoner. Trenerstaben og spesielt hovedtrener Vivi Ann Evensen (55) får mye skryt av Veen.
– Hun er oppvokst her på huset og har turn i blodårene. Vivi Ann er primus motor både faglig og sosialt. Hun er en fenomenal trener og person.
Sammen gjør foreningen, foreldre og støttespillere alt de kan for å skape muligheter og utfordringer for turnerne. Hvert år reiser de utenlands og deltar i enten oppvisninger eller i mesterskap.
– Uansett hvor vi reiser er vi alltid den største troppen. Fredrikstad turnforening driver ikke med utplukking eller segregering. Her er alle som vil med, og vi gjør alt for å få til nettopp det, sier Vivi Ann.