Fredrikstad Sykkelklubb har et jevnt tilsig av unge og voksne som vil bruke krefter på to hjul.
Det er morsomt å sykle i skogen, der det er røtter og sånn.
Det forteller ti år gamle Jesper Antonsen. Han er en del av en økende gruppe med barn og ungdom som har kastet seg over terrengsykling i byens lokale sykkelklubb.
⎼ Vi har utøvere på både landevei og terreng fordelt på en turgruppe og en ungdomsgruppe. Begge grupper har to fellestreninger per uke, forteller Bjørg Hvideberg. Hun har vært arrangementsansvarlig i Fredrikstad Sykkelklubb i en årrekke, og har også fungert som leder det siste året.
⎼ Vi har et godt miljø, med en blanding av unge, voksne og eldre. Hos oss er det både turryttere og konkurranseryttere, så her er det plass til alle, sier Hvideberg, som legger til at de gjerne tar imot flere kvinnelige syklister.
Byens lokale sykkelklubb har røtter så langt tilbake som til 1935 – den gang som en del av IL Stjernen. På slutten av 1990-tallet ble IL Stjernen oppløst, og de tre idrettene ishockey, gang og sykkel ble organisert i tre adskilte idrettslag. Sykkelgruppa endret da navn til Fredrikstad Sykkelklubb. Sykkelklubben har tradisjonelt hatt mange landeveissyklister, og tidvis grupper med terrengsyklister.
Etter en lang vinter med innendørstrening av forskjellig art – spinning, innebandy og svømming – åpner våren opp for det klubbens medlemmer tross alt ivrer for: å sykle utendørs. Terrengsyklistene søker seg til ulendt terreng i Fredrikstad-marka, i området mellom Råbekken og Kvernhuset ungdomsskole. Landeveissyklistene legger ut på etapper som strekker seg om Hankø, Svindal, Trøsken og Elvestad. De ivrige tråkker også av og til om Halden på fire⎼fem timer lange helgeturer.
Hvideberg forteller om utøvere med ambisjoner:
⎼ Klubben har fått frem flere unge utøvere som har vært blant landets beste i sine klasser. Én av klubbens juniorer studerer ved sykkellinjen på Norges toppidrettsgymnas, og tre av klubbens 16-åringer venter i disse dager svar på om de har fått plass ved det samme gymnaset.
Den ene av dem som håper å kunne kombinere videregående skolegang med landeveissykling, er Jonas Iversby Hvideberg. Han svarer følgende på spørsmålet om hvorfor han driver med sykling:
⎼ Det er morsomt, og gir et adrenalinkick. Dessuten har vi et godt miljø.
Noe av drivkraften for en syklist er å delta på ritt. Fredrikstad Sykkelklubb arrangerer flere ritt i året, både for egne medlemmer, i regionen og av og til nasjonalt. Gjennom tidene har klubben stått for store sykkelarrangementer som Nordisk mesterskap, UM (norgesmesterskap for ungdom) på landevei, Norges Cup-ritt i terrengsykling, Norges Cup-ritt på landevei og Østfold-3-dagers i samarbeid med Halden Cykleklub. I tillegg er det årlige sykkelrittet Stjernetråkken, som i år arrangeres for 36. gang, ofte starten på sesongen for mange syklister fra hele østlandet.
Liker du å sykle og ønsker å trene i organiserte former, er det bare å kaste seg på sadelen. Sykkelklubben er stadig åpen for nye medlemmer.