Stjernelaget på ett brett

Stjernelaget på ett brett

I 2008 kom gourmet- og kjendiskokk Eyvind Hellstrøm til byen. Han smakte seg rundt og ropte ”Junk Food City” da han dro. Nå, sju år senere, er historien en helt annen. Nye krefter setter Fredrikstad på spisekartet.

Tobias Gustafsson Henrik Svensson Suriyon Chankamnerd Didi Pasic Ingri Pettersen Terje Olsen Eyvind Hellstrøm Gourmet Utgivelse: Vår 2015 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Midt i sentrum, i trianglet gangbrua⎼Stortorvet–Blomstertorvet, har det litt etter litt vokst opp en klynge av restauranter med ambisjoner om å servere skikkelig god mat. Restaurantene Slippen, Pharma kjøkken & bar, Thai Market, St. Raw og Fabel ligger innenfor en radius av 200 meter og tilbyr et mangfold av velsmakende mat i ulike sjangre. Vi har samlet de drivende kreftene for å høre hva som motiverer dem, og hvordan det er å drive restaurant i Fredrikstad nå.

Bedre kultur for å spise ute

De har alle et inntrykk av at Fredrikstad-folk så smått har begynt å gå ut og spise oftere. Det er ikke lenger bare helger og spesielle anledninger som gir grunn til å spise på restaurant. Kvalitet og tilgjengelighet er noe av forklaringen på hyppigere restaurantbesøk.

– Folk blir lei av å gå til det samme stedet hele tiden. Når det er flere å velge mellom og tilbudet generelt er bedre, er det lettere å ta turen til byen, mener Ingri Pettersen på Fabel.

St. Raw melder om godt besøk siden de åpnet sist høst. Daglig leder Mathias Jonassen synes det er veldig hyggelig at de har gjester som kommer ens ærend fra både Oslo, Moss og Sarpsborg for å spise hos dem. Men aller mest gleder han seg over at det er flest Fredrikstad-folk som tar turen til den nyåpnede restauranten.Sammen står de sterkere

– Det er dem vi skal leve av, sier Jonassen. –Og best stemning blir det når det er en blanding av gjester i lokalet: barnefamilier, pensjonister, kjærestepar og forretningsfolk.

Sammen står de sterkere

Terje Olsen fra Thai Market mener det er bedre samhold blant restaurantene nå enn tidligere.

– Før var det nok mer slik at hvert spisested kjempet for seg. Nå står vi sammen om å få folk til byen. Konkurransen mellom oss gjør at alle må skjerpe seg. Det er bra.

Selv om de er konkurrenter, er tonen gemyttlig. Flere av dem møtes på fritiden, og de forteller at de ofte er ute og spiser – hos hverandre.

– Etter å ha stått og laget mat hele dagen frister det ikke å gå hjem og lage middag. Hos de andre kan vi få noe vi ikke har laget eller spist selv tidligere. Det er inspirerende, sier Henrik Svensson, kjøkkensjef på Pharma kjøkken & bar.

Et formelt samarbeid om matfestival, restaurantuke og gjesteopptredener hos hverandre er på tankestadiet. Kanskje vil noen av ideene realiseres i løpet av året.

Drivkraften

Noe av det som inspirerer, er gode tilbakemeldinger fra kundene og gleden over å lage mat. Å drive restaurant er tross alt ingen åtte-til-fire-jobb.

– Jeg elsker å ha mye å gjøre. Når det er full restaurant, bestillingene strømmer inn på kjøkkenet og alt går på skinner, er jeg glad, forteller Tobias Gustafsson, som rår grunnen på Slippens kjøkken.

Bordene står dekket, og lidenskapelige kjøkkensjefer, kokker og servitører er klare til å ta imot Fredrikstads befolkning. Nå må vi kjenne vår besøkelsestid!

Restaurant Slippen

  • rett øst for gangbrua på Kråkerøy-siden, i lokalene til den tidligere ”Bertelsen-slippen”
  • variert meny, er særlig kjent for sin sjømat

Pharma kjøkken & bar

  • Storgata 15, ved gangbrua på sentrumssiden, i de tidligere lokalene til Jacob All
  • variert meny med inspirasjon fra hele verden, rikholdig drinkmeny

Fabel

  • i Litteraturhuset på Blomstertorvet
  • variert meny med særlig vekt på norsk kvalitetskjøtt

St. Raw

  • Storgata 8, vis-à-vis Blomstertorvet. Lokalet til tidligere gullsmed Wessmann
  • sushi, grill og småretter

Thai Market

  • øverst på Stortorvet
  • thaimat basert på ferske og sunne råvarer
  • driver også Wok Market, som ligger vegg i vegg. Take away wok på 3 min.

Observatøren

Per Jensen har fulgt byens restaurantliv på nært hold i lang tid. Som Fredriksstad Blads tidligere restaurantanmelder gjennom seks år kjenner han byens spisesteder godt.

Jensen sier det har skjedd mye med restaurantene i Fredrikstad de siste årene.

– Det har vært en veldig positiv og hyggelig utvikling. Betegnelsen Junk Food City stemmer ikke lenger. Det er morsomt å se at det går an å drive bra og samtidig være lidenskapelig opptatt av god mat. Slippen, Fabel, Pharma, St. Raw og Thai Market skiller seg ut i markedet, sier han.

Selv om Per Jensen er begeistret, har han et lite hjertesukk:

– For vin må man gjerne betale mellom tre og fire ganger så mye som på vinmonopolet. Unntaket er hos St. Raw, som har et fast påslag per flaske uavhengig av innkjøpspris. Det synes jeg er fornuftig, og det fører til at flere kan hygge seg med kvalitet, også i glasset.

Han anbefaler byens befolkning å unne seg en god restaurantopplevelse. Som eksempel på hvor god mat vi kan nyte i Fredrikstad nå, sier Jensen:

– Jeg var nylig i Bangkok og spiste på restauranten Nahm. Stedet er rangert som verdens 13. beste restaurant, og er rangert som den beste i hele Asia. Konseptet er tradisjonell thaimat med innslag av det molekylære kjøkken. De tradisjonelle thairettene jeg fikk servert der, var nydelige. Men jeg har spist like bra mat på Thai Market.

Vi trenger vel ikke å si mer?

Flere saker