Såpekunstneren

Mykere, renere, mer skummende. Med presisjon og lekenhet skaper Rachel Simons de vidunderligste såper.

Såpekunstneren
Småskala Gründer Såpe Gaver Utgivelse: Høst 2016 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Såpe. Ordet kan gi assosiasjoner til det sprukne, gule såpestykket på hytta – en hygienisk nødvendighet i det moderne liv.

Ren glede

Men Rachel Simons, gründer av firmaet Yager & May, har gjort såpe til mer enn en praktisk innretning. Fra sitt verksted i et beskjedent lokale på Værste-området har hun eksperimentert seg fram til en serie med såper som er … eventyrlige! Mer om det senere.

– Mine såper er helt og holdent laget med naturlige ingredienser, forteller Rachel Simons. Oliven-, raps-, og kokosolje, honning, lanolin, sheasmør og ekte blomsterdufter finner veien opp i gryta når Rachel blander sine ulike såper.

– De siste årene har folk blitt opptatt av hva de putter i kroppen. Nå er det på tide å bli mer bevisst på hva man tar på kroppen. Huden er kroppens største organ, og alt vi smører på den, blir absorbert, forteller hun.

– Jeg ønsker å gi mitt lille bidrag til en renere verden. Men, understreker hun spøkefullt: – Jeg er ingen hippie!

26 yager and may 05

Profesjonell estetiker

Tvert imot er hun en erfaren arkitekt. Men i 2014 opplevde hun å miste jobben for annen gang på grunn av innsparinger. Da hadde hun allerede i mange år forsynt familie, venner og bekjente med de kreative såpene hun laget hjemme på kjøkkenet.

– Jeg har sju års utdannelse, og det er lett å tenke ”jeg er arkitekt, jeg kan ikke gjøre noe annet”. Men jo! Det er mulig å tenke nytt. Jeg bestemte meg for å gjøre hobbyen om til levebrød.

Nytelse for sansene

Alle Rachels såper er som små kunstverk, der utseende, duft og funksjon er nøye harmonert.

– Jeg er inspirert av norske eventyr, norsk hytteliv og natur, sier Rachel. Hun er fra England, men har flyttet til Norge og Fredrikstad med sin engelsk-norske ektemann. Med en nykomlings blikk, sin profesjonelle sans for estetikk og design samt en arkitekts nøyaktighet foredler hun øyeblikk av norsk tradisjon og natur til kunst. Såpekunst.

Bare hør her:

”Sommernatt” har farger som en vakker sommereng. Den dufter av sitrongress og holder myggen på avstand. ”Askeladden” er sort som kull og lager mørkt skum, og jammen dufter den ikke svakt av kull også! I tillegg renser den huden godt. ”Nøkken” er mystisk som et trolltjern i skumringen.

Det er slående hvor vakre disse såpene er. Nydelige farger blander seg til nordlys, iskalde fjell og strikketøy(!). Og, kanskje viktigere: Det er en sjeldent sanselig opplevelse å vaske seg med dem. Alle de gode ingrediensene renser og fører fuktighet tilbake til huden.

God forretningsteft

I sitt verksted på Værste eksperimenterer Rachel som en kjemiker med stadig nye sammensetninger. Bivoks som kommer rett fra kuben, filtrerer hun til den reneste, gylneste voks. Alle produktene er gjort for hånd, alt fra såpelaging til kutting og pakking.

Etter to år som gründer solgte hun i mai 3000 såper, og hun får stadig innpass hos nye forhandlere. Hun har nettopp lansert en serie med flytende såper, og har ideer til både kursvirksomhet og nye produkter.

26 yager and may 16

Kreativ arv

Det snurrige firmanavnet Yager & May er en hyllest til Rachels kjære besteforeldre. De var to snille og kreative sjeler som lot Rachel få utløp for sin skapertrang.

– Yager er mitt pikenavn, mens både jeg, bestemor og oldemor har May som mellomnavn. Siden firmaet er oppkalt etter disse fantastiske menneskene, kan jeg ikke la dette gå galt. Det tenker jeg på hver dag. Jeg er simpelthen nødt til å lykkes!

Mye tyder på at hun er i ferd med å gjøre det.

26 yager and may 02
1. Ingrediensene blandes og varmes til 36 grader. 2. Den flytende såpa helles i støpeform. Avkjøles i 24 timer. 3. Såpa tas ut av forma og deles manuelt i 68 stykker. 4. Såpestykkene lufttørker i fire uker.