PRIDE – ikke prejudice!

25. august skal farger, fest, musikk og glede prege Fredrikstad sentrum. Byens aller første PRIDE går av stabelen med brask og bram, og får PRIDE-sjefen det som han vil, er dette bare begynnelsen på en ny tradisjon.

FMV Foto Helga Johanne Størdal Sommer 2018

– Planen var at dette skulle bli et mini-PRIDE, forteller Kristoffer Lorang Mathisen. Men engasjementet har vært så stort, og det er så mange som vil bidra, at det blir visst ikke så mini likevel.

Unge Mathisen virker ikke så lei seg for det, egentlig. Siden han begynte å planlegge, har støttespillerne meldt seg i hopetall. Hans egen organisasjon, Skeiv Ungdom Østfold, koordinerer programmet, og i tillegg har 15 andre organisasjoner sluttet seg til, blant annet voksenorganisasjonen FRI Østfold, LO, Humanistisk ungdom, SV, Ap, Norges handicapforbund, Værste og Tivolhaven. Sentrale politikere heier og applauderer, lokale bedrifter sponser arrangementet, Quality Hotel stiller med festlokaler, og nå jobbes det med å få med næringslivet i sentrum på å markere arrangementet og lage festivalstemning med PRIDE-salg og regnbueflagg.

Fest og moro for alle

Et resultat av alt engasjementet er at en dag er blitt til to: Moroa starter allerede fredag ettermiddag med filmvisning og god stemning på kinoen. Det fullstendige programmet er ikke helt klart enda, men det som er sikkert, er at det blir en stor og glad PRIDE-parade gjennom byen som vil følge 17. mai-ruta fra rådhuset gjennom gågata og ende opp på Stortorvet. Der blir det show med både nasjonale og lokale artister. I tillegg blir det foredrag, utstillinger og fester både med og uten alkohol.

– Dette skal være et arrangement for alle, der vi feirer mangfoldet. Kjønn, seksualitet og identitet er sentrale temaer, og vi legger særlig vekt på de som bryter normene. Men vi håper at alle kan finne noe å glede seg over disse dagene, enten de får en gratis kjærlighet på pinne, går på utstilling på biblioteket eller arrangement på Litteraturhuset, spiser på et av spisestedene som støtter PRIDE eller blir med på en av festene, sier Mathisen.

PRIDE over hele landet

Arrangementets forbilde og storebror er den store PRIDE-festivalen i Oslo, som har vært en årlig foreteelse siden 1982 under litt ulike navn. I Oslo feires mangfoldet i år i 10 dager i strekk. Men de siste årene har PRIDE-arrangementer dukket opp i hele vårt langstrakte land, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det er ulike arrangører som står bak, og i Fredrikstad er det altså Kristoffer Lorang Mathisen med Skeiv Ungdom i ryggen som står i bresjen for PRIDE. Mathisen jobber for tiden full tid med dette, og har hendene fulle med å koordinere alle gode krefter, snekre program og sørge for god PR. Så langt har PRIDE Fredrikstad egen Facebook-side, og nettsiden www.fredrikstadpride.no er rett rundt hjørnet. Her vil du snart finne fullt program og masse informasjon om tider, steder og folk. Festivalgeneralen gleder seg stort til det braker løs.

– Paraden, gleden og feststemningen er det jeg gleder meg aller mest til, og det å oppleve det livet vi greier å skape på showet. Tenk om vi greier å samle 1000 mennesker på Stortorvet på paradedagen? Og kanskje blir det enda større neste år, avslutter Mathisen.


Skeiv Ungdom Østfold Nygaardsgata 30, 1606 Fredrikstad