Mindful i Gamlebyen

Å gå inn i Beate Lærums mindfulness-studio er å gå inn i en parallell virkelighet. Bak deg ligger den stressende arbeidsdagen, mobilen som ringer, masende unger, alt du skulle gjort. Foran deg: Egentid, rolig pust, lave skuldre.

Mindful i Gamlebyen
Utgivelse: Høst 2018 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Du kjenner det idet du går inn den vakre, gamle tredøra i Binggården i Gamlebyen. Her kan du ikke stresse. Rustikke tømmervegger og gamle tregolv forteller om en tid før vårt effektivitetspress, tente lykter og mild røkelsesduft ber deg sette ned tempoet. På veggene henger store bilder som blikket kan hvile på, saueskinn og innbydende tekopper gir deg gode grunner til å sitte ned. Beate Lærums rolige, grå øyne bekrefter inntrykket rommet gir: Her er du varmt velkommen.



Stressmestring for alle

34 Mindfulness 2

Beate Mynte Lærum har mindfulnessutdannelse fra NTNU, og hun har drevet med mindfulness i fem år og meditasjon i tjue. Og det er ingen tilfeldighet at hun har landet akkurat her i Gamlebyen, mellom brostein, store trær og gamle trehus.

– Gamlebyen har alltid beveget meg, det var her jeg ville være. Og jeg elsker Binggården med de store, lyse vinduene og den gode atmosfæren. Folk trives her, og det er en viktig nøkkel til ro. Jeg ville ikke skape et sterilt terapirom, men et mykt rom der folk senker skuldrene. Tillit er et viktig ord i det vi driver med her, og da må også rommet gi ro og virke inkluderende på alle.

Beate er opptatt av at mindfulness er for alle. Hit kommer folk fra alle samfunnslag, rørleggere, sykepleiere, næringslivstopper, kunstnere, snekkere. Det er flest kvinner, men også en god del menn. Her er det ingen religiøs tilnærming, ingen vanskelige yogastillinger, her får du øvelser som passer alle uansett kropp og alder. Flertallet av de som kommer er i den etablerte fasen med barn, hus, hund og bil, de har alt, men er ikke lykkelige likevel. I denne fasen er det lite tid til bare å være seg selv, fordi jobb, familie og hverdagsrutiner tar alt av tid og krefter.

– Når hverdagen krever mye, er det lett å miste seg selv av syne. Det er tydelig at stadig flere kjenner på dette, for pågangen på tilbudet mitt er stor. Jeg tilbyr kurskvelder med grupper på 15 personer, eller du kan komme til enesamtaler der du får mer rom for din egen historie. Kursrekkene strekker seg over 8 kvelder. Her lærer du gode øvelser for å takle stresset og finne pauser i hverdagen. Og så har kursene en selvutviklingsdel.

Mindfulness og folkehelse

Allerede på første kurskveld merker Beate at spenningene slipper og folk slapper av. Mange sovner på mattene fordi de endelig kan gi slipp. Å være på mindfulness-kurs er å legge seg på lading, noe som er bra for både kropp og sjel. Beate er levende opptatt av folkehelseaspektet ved mindfulness, og er glad for at stadig flere institusjoner og fagfolk ser at det er viktig å satse på stressreduksjon og psykisk helse.

– Det er en økende bevissthet rundt dette i samfunnet vårt. Jeg har et samarbeid med Høgskolen i Østfold og underviser studenter i stressmestring, og jeg har jobbet med barn helt ned i 5–6-årsalderen. Mindfulness blir brukt overfor pasienter på sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner, i fengsler og av fastleger. I Danmark er mindfulness blitt integrert inn i skolesystemet, fordi det gjør elevene bedre i stand til å lære og konsentrere seg. Jeg tror det kommer til å skje her også. Som en tidligere professor i helsepsykologi har sagt: Psyken er like viktig som matte og gym! konkluderer Beate Lærum.