Ingrid Kindem er tilbake blant stålkranene og de enorme hallene på FMV. På området der hun som tenåring vasket gulv, skal hun nå åpne dører – for kunst, kultur og nytt liv.
De karakteristiske stålkranene vaier mot himmelen, sola blinker i knuste vinduer på de styggvakre verkstedhallene på FMV Vest. Dette er et område publikum vanligvis ikke får besøke, men denne tirsdagen i mars får vi en eksklusiv visning på denne helt spesielle tomta.
– Er det ikke flott? Ingrid Kindem slår ut med armene mot det imponerende industriområdet. FMV har vært en sentral brikke i Fredrikstads identitet. Og slik skal det forhåpentlig bli igjen. Med kunsten og kulturen som trekkplaster skal det bli liv blant stål og betong.
– Jotne Eiendom har laget en visjon for området her der kulturen har en veldig sentral plass. Og min jobb er å være en kontaktperson, en fasilitator, en døråpner slik at kunstnerne finner sin plass her, forteller Ingrid Kindem.
Jotne vil skape en helt ny bydel på FMV Vest. Tanken fra Jotnes side er at kunstnere har et publikum og kan dra folk til området. For folk vil jo ikke kjøpe leilighet et sted der det ikke er liv. Ingrid Kindem håper politikerne vil se at kulturen bør satses på, fordi den skaper gode ringvirkninger. Og hun er opptatt av at kunstnerne ikke bare skal bli brukt som trekkplaster og igangsettere, men også få bli på FMV Vest på sikt.
– Jeg ønsker at vi skal samle kunstnermiljøene og få til store ting her. Da vil også kulturmidlene komme hit. Kanskje blir det en stor konsertarena her? Kanskje kan vi få til kunstnerverksteder i Modellageret eller Garderohuset? Og de enorme hallene er utrolig flotte kulisser – for teater, for store konserter, for flere kunstarter som slår seg sammen…
Ingrid Kindem er ikke ansatt i Jotne, men jobber noen timer i uka med mulighetene her ute. Foreløpig handler det mye om å få oversikt over kulturlivet i byen, ettersom hun ikke har bodd og jobbet her på mange tiår. Hun er allerede blitt kontaktet av mange kunstnere som ønsker å være med, både i åpningen og i det som skal skje her på sikt. Det er hun veldig fornøyd med.
– Her gjelder det bare å kjenne sin besøkelsestid! Selv om prosessen kommer til å foregå i mange år, er det nå vi starter, det er nå alt er åpent.
«Jeg tror det ligger mye krutt i å få kunstnermiljøene til å samle seg og dra i samme retning»
Ingrid Kindem er ikke et tilfeldig valg fra Jotnes side. Komponisten, musikeren og produsenten har jobbet som kunstner hele livet, i inn- og utland, og i en årrekke har hun vært styreleder i både TONO (som forvalter opphavsrettigheter for komponister og tekstforfattere) og NOPA (interesseorganisasjon for komponister og tekstforfattere). Både som kunstner og i styrevervene har hun opparbeidet seg et nettverk i kulturlivet som gjør at hun kan åpne byen og området for den store verden. Men det hele startet altså i Fredrikstad.
– Fredrikstad er hjembyen min, og her hadde jeg min aller første jobb, jeg vasket hovedlageret på FMV fra jeg var 12 år gammel. Pappa tegnet båter på FMV hele sitt voksne liv, så jeg har et forhold til dette stedet, forteller Ingrid Kindem.
Kindem hadde lenge lurt på om det nærmet seg tiden for å flytte hjem. Så kom korona, og alt av konserter, turneer og planer ble avlyst. Samtidig med dette var hun ferdig med alle styrevervene. Når så forespørselen fra Jotne kom, skjønte hun at tiden var inne. Frilansjobben som komponist og musiker kan hun ta med seg overalt, og nå har hun også en konkret oppgave i byen.
– Jotne ønsket at jeg skulle kartlegge mulighetene for kulturaktiviteter og kulturliv på FMV Vest, og bruke kontaktnettet mitt og erfaringene mine til å trekke inn folk og få ting til å skje her. I utgangspunktet var det snakk om et event i forbindelse med åpningen av FMV Vest, men jeg har nokså frie tøyler.
Ingrid Kindem har sansen for Fredrikstad som kulturby, med innovative miljøer innenfor blant annet animasjon og teater. Hun er imponert over festivallivet her, og trekker fram Idyllfestivalen som drar store internasjonale artister hit, og Månefestivalens særegne estetikk og identitet. Selv er hun en av gründerne av familiesatsningen Hankøfestivalen, som akkurat har fått innvilget festivalstøtte fra Kulturrådet. Men selv om det skjer mye kreativt, tenker hun at byen har et uforløst potensial, særlig med tanke på internasjonal synlighet.
– Jeg tror det ligger mye krutt i å få kunstnermiljøene til å samle seg og dra i samme retning. På FMV Vest kan vi tenke stort. Vi skal ikke undergrave kulturaktiviteter og miljøer andre steder i byen, men finne en plass for denne satsningen blant det som allerede fins. Fredrikstad har tradisjon for en unik blanding av jording og galskap, som ikke minst sitter i veggene på FMV. Her var det internasjonale dimensjoner – det er noe å bygge videre på, avslutter Ingrid Kindem.