Kjenner du Fredrikstads egen frittstående kjøkkenspesialist? I den okergule sjarmbomben ved elva er det mange rom – og alle er kjøkken.
Kjøkkengaarden har holdt til i det vakre, gamle tømmerhuset på Trosvikstranda i rundt tolv år. Det verna bygget er datert til 1812, og rommer nok regionens mest unike kjøkkenbu- tikk.
Når du trer inn i det gule trehuset, får man en umiddelbar følelse av å være hjemme hos noen. Det er som å komme på besøk inn i hvil- ket som helst hus, med ett unntak: Alle rom er et nytt kjøkken. Du blir møtt av to hyggelige damer og en kopp kaffe – selvfølgelig rett fra kjøkkenet.
Ann Mari Begby og Anita Hjertvik jobbet sammen i Norema i flere år, før de til slutt bestemte seg for å rive seg løs og starte eget. Målet var å kunne tilby kundene «det lille ekstra», med fokus på kvalitet og design. De var rett og slett lei av den tradisjonelle kjøkkenutstillingen, og ønsket å gi kundene muligheten til å kunne skreddersy sitt nye kjøkken helt ned til siste detalj.
De forteller om en dramatisk start, hvor de i 2008 startet å totalrenovere bygget.
– Da vi overtok bygget i 2008, så det ikke ut her. Det måtte en hel del forbedringer og opprydding til før vi fikk åpnet. Og så smalt finanskrisen. Det var mange bekymringer i starten, sier Anita.
Men de to energiske damene ga seg ikke så lett, noe som skulle vise seg å være lønnsomt i lengden. De klarte å bite seg fast gjennom både leverandørkonkurser og avlønninger. Og med lave kostnader innad i bedriften begynte det å svinge for Kjøkkengaarden.
– Ved å holde kostnadene lave og med å være tro mot idéen vår, har vi klart å holde oss i gang. Kundene våre er fornøyd med sluttproduktet og ekstremt flinke til å anbefale oss videre. Vi anser at omlag 60-70% faktisk er referansekunder. Det setter vi stor pris på, sier Ann Mari.
I dag representerer Kjøkkengaarden tre leverandører, hvorav to er danske og en er norsk. Tvis Kjøkken er Danmarks eldste produsent, og Nordsjø-kjøkken er deres eget lavbudsjettalternativ. Fossline er norsk med et bredt spekter av både klassiske og minimalistiske fronter. Ved å være en uavhengig aktør uten en stor kjede over seg kan de trekke ut det beste fra hver produsent, noe som resulterer i en del henvendelser fra arkitektkontor. Enkelte tror kanskje at det kun finnes kostbare innredninger hos Kjøkkengaarden. Det tilbakeviser de to gründerne lett.
– Vi tilbyr løsninger i de fleste prisvarianter, fra lavbudsjettskjøkken til høyere prisklasser. Vi har flere kunder som enten har vært på vei til eller kommet fra IKEA, og som ender opp med å handle hos oss i stedet, forteller Anita.
De ønsker å formidle at et nytt og kreativt kjøkken ikke trenger å koste skjorta.
– Vi kan selge kjøkken for 30 000 den ene dagen og 300 000 den andre. Uavhengig av pris kan vi likevel garantere kvalitet i alle ledd, påpeker Ann Mari.
Kundene til Kjøkkengaarden er ikke bare lokale østfoldinger. Butikken sender også kjøkken til hyttekunder i både i Trysil og Sverige. De nordligste kundene er å finne i Tromsø. Damene presiserer viktigheten av å ha noe for alle tilgjengelig i butikken, både når det gjelder prisklasse og stilpreferanse. De forteller videre at de har en del andregangskunder som kommer igjen når de skal flytte eller ha et nytt kjøkken.
– Det er morsomt for oss. Vi er stolte over å kunne tilby kundene det lille ekstra. Målet er at de skal kunne skreddersy kjøkkenet sitt ned til minste detalj. Vi skal rett og slett ha alt, og ha muligheten til å skaffe akkurat det du ønsker deg, sier Ann Mari.
Grunnen til trofaste kunder mener de begge ligger i samarbeidet og ærligheten.
– Vi kan fraråde like lett som vi tipser. I tillegg tillater vi å mikse og blande leverandører for å skape en mest mulig kreativ og bærekraftig løsning, sier Anita.
Snart vil Cityplan og kommunen være i gang med utviklingen av Trosvikstranda, som vil bli en ny og urban bydel i Fredrikstad. Ann Mari og Anita ser på disse planene med litt blandede følelser.
– Vi vil bli liggende midt oppe i et prosjekt som har en byggeperiode på flere år. Her vil vi igjen være avhengig av at faste og nye kunder fortsetter å komme innom, sier Anita.
Likevel presiserer de at de gleder seg til å følge utviklingen til den nye bydelen, og de er enig om at dette vil tilføre nytt liv til et ellers lite besøkt område. Ann Mari og Anita er åpne om at det har vært snakk om å flytte på seg, men at det ikke skjer for enhver pris.
Og det skjønner vi godt. For det er få lokaler det kjennes like godt å komme inn i som et av kjøkkenene i det gamle, gule tømmerhuset på Trosvikstranda.