Gågatas grønne lunge

Hos Greenhouse i gågata kan du spise alt på menyen med god samvittighet, både for kroppen og miljøet. Her får du til og med sunn sjokoladesmoothie og sunne vafler.

FMV Foto Helga Johanne Størdal Høst 2017

– La din mat være din medisin og din medisin være din mat, sa Hippokrates. Det tror jeg på. Man blir hva man spiser, og da må man sørge for å spise sunt, godt, rent og ærlig.

Innehaver Janne Kristoffersen snakker med stor inderlighet om konseptet sitt, eller barnet sitt, som hun kaller det. Greenhouse i gågata er blitt tre og et halvt år gammel og er et frodig og friskt naturbarn. Det er blitt mindre butikk og mer kafé siden oppstarten, fordi det er det folk vil ha. Men prinsippene er ufravikelige: All mat lages fra bunnen av rene, økologiske råvarer, sågar stemningen på kjøkkenet er helsebringende. Janne Kristoffersen er utdannet sykepleier, og vil gi folk muligheten til å gi seg selv et godt utgangspunkt.

– Spiser du bare mat av rene, økologiske råvarer, vet du hva du får i deg. Vi jobber med å ta best mulig vare på næringsstoffene i maten, så maten kan gi deg mest mulig. Og så er vi opptatt av å gi folk en helhetlig, god opplevelse når de spiser her. Man skal kunne spise med alle sanser, så maten må både være pen og velsmakende, i tillegg til at atmosfæren skal være god.

Men det økologiske perspektivet handler selvfølgelig ikke bare om menneskelig helse, det handler om å ta vare på naturen. Tradisjonelt jordbruk ødelegger jordas økosystem og utarmer jorda, det økologiske perspektivet er bra både for jorda og individene. Greenhouse er sertifisert med det høythengende gullmerket fra Debio. Det er det ikke mange spisesteder i Norge som er, for det krever at mellom 95 og 100 % av maten skal være økologisk.

Helsebringende kos

Menyen utvikler seg stadig, basert på etterspørsel og tilbakemeldinger. Suppe, smoothie og juice har vært tre basisretter hele tiden, og i tillegg får du blant annet salater, karbonadesmørbrød, burgere og omeletter, kake, kaffe og te. Her serveres matretter som folk kjenner igjen, tradisjonell mat med en twist. Du vil veldig ofte bli servert spirer, og persille og koriander er trofaste følgesvenner i grytene, fordi det er bra for kroppen. Men det aller mest etterspurte er faktisk vafler – her serveres det nemlig havrevafler, et sunt alibi når folk ønsker seg noe godt. Greenhouse serverer også kjøtt. For i motsetning til det noen tror, er ikke dette et vegetarisk spisested, selv om du også får vegetarisk og vegansk mat. Øl og vin har de også på menyen.

– Å kose seg er også helsebringende, sier Janne Kristoffersen.

Kurskvelder og høy partyføring

En viktig del av Greenhouse-konseptet er å spre informasjon og kunnskap om mat, helse og økologi. Derfor har de arrangert kurs om ulike temaer, og dette er noe de ønsker å satse mer på framover. Tidligere har de tilbudt hagekurs, biekurs og fermateringskurs – og mer skal det bli. Slik håper Janne Kristoffersen å hjelpe folk til et fokus på helhetlig helse og gi dem tips til hva de kan erstatte den konvensjonelle maten med. I tillegg til kurskveldene inviterer Greenhouse av og til til klubbkvelder i egne lokaler. Dette har slått an skikkelig an:

– På klubbkveldene kommer ganske ulike folk krypende ut av gjemmestedene sine. Folk i skjorte og slips danser sammen med folk med bare bein og rastafletter blant frukt og grønt, det er intimt og nedpå og veldig, veldig gøy. Samboeren min er DJ og står for disse kveldene. For Greenhouse er etter hvert blitt et familieprosjekt, det viste seg at det var jobb nok for to å drive dette stedet. Med disse kveldene setter han også sitt preg på prosjektet, og det bidrar til å øke trivselsfaktoren og trekke inn nye folk her. Og vi serverer selvfølgelig bare økologiske varer da også, smiler Janne Kristoffersen.


Greenhouse

  • Økologisk kafé og butikk i gågata
  • Sertifisert med gullmerket til Debio, som krever 95—100 % økologiske råvarer
  • Serverer blant annet supper, smoothies, havrevafler, salater, slow-juice, karbonadesmørbrød, omeletter, kaffe, te, øl og vin
  • Arrangerer også kurs, klubbkvelder og konserter
  • Drives av Janne Kristoffersen og Kim André Pettersen, har 4 ansatte i tillegg

Greenhouse Nygaardsgata 37, Fredrikstad