Frisøren i Farmannsgate

Tiden går – salongen består

Vår 2013

Leif Arild Karlsen er 68 år gammel og driver den mest unike frisørsalongen i Fredrikstad sentrum. Her har han klippet flere generasjoner av sine faste kunder i det samme lokalet, i den samme stolen og med den samme stemningen i 45 år.

Rundt frisør-stolen til Leif er det fysisk spor av historie. Slitesporet er testamentet som stadfester en ivrig frisørs arbeidene skritt. Linoleumen er så nedslipt at nå er det like før sålene til Leif treffer planken under.

- Ja, her har jeg gått og tråkket nesten et halvt århundre, forteller den blide og sosiale frisøren da Fredrikstad Sentrum kommer på besøk.

- Jeg bruker ikke de andre stolene. Da roter jeg meg bare bort. Da kåler jeg med alt, finner ikke det jeg skal ha og bare surrer. Nei, det er best slik, konstaterer han.

Under besøket har Leif kunder, og er godt i gang med finstussen på èn av de. Johnny Waldemar Larsen (65) forteller;

- Her ble bestefar og pappa også klippet i tillegg til meg og min sønn. Det er fire generasjoner med faste kunder det. Jeg kunne aldri tenke meg å klippe meg hos noen andre enn han, sier Larsen.

Med sin innarbeidede, og ergonomiske, kroppsstilling har Leif ikke hatt problemer med verken hender eller rygg. Han har drevet salongen på fulltid ,alltid, og det kommer han ikke til å forandre på.

- Mor og tante var frisører. Det er medfødt, og jeg er nok arvelig belastet med at jeg må komme hit, møte kundene og være sosial.

Han jobber fulle dager hver dag, men på lørdag har han fri. På spørsmål om pensjonering, begynner han å flire.

- Nei, for noe tull. Det skal jeg ikke med det første. Jeg har mange planer innen den tid. Jeg vil lage frisørmuseum i Gamlebyen om et par år. Det er et stort ønske, sier han.

”Museet i Farmannsgate” kunne like godt vært navnet på salongen. Noe lignende har du neppe sett maken til. Fra gulv til tak, og i selve taket, henger det 1742 postadresserte postkort.

- Det første kortet fikk jeg av en kunde som dro på ferie til karibien i 1974. Det var da jeg begynte å henge de opp. Siden har kundene bare fortsatt å sende postkort til meg. Men, nå har jeg ikke mer veggplass, så nå har jeg laget postkort-snorer som går på tvers i taket. Vi gir oss ikke!

Det er ikke bare postkort. Det er telefoner, stoler, kameraer, bilder og gamle salong-gjenstander som forteller en historie.

- Nesten alt dette har jeg bare fått av kunder, og det er alt dette jeg vil ha med til Gamlebyen, utbroderer han.

Leif holder seg i form med gymnastikk og volleyball. Han er filatelis, og i tillegg en ivrig samler på fyrtårn. Han minnes daglig sine gamle kunder og glemmer ingen.

- Vi trenger alle et fyrtårn i livet, sier han, så hver dag når jeg kommer på jobb, tenner jeg et lys for de som ikke er hos meg i dag, det er viktig det.


Farman Frisør

  • Fredrikstads mest unike salong
  • Etablert av Asbjørn Nilsen i 1926
  • Drevet av frisør Leif A. Karlsen siden 1967
  • Åpent mandag til fredag
  • 90% er faste kunder
  • ”Lover å drive til han står med rullator.”

Farman Frisør Farmanns gate 10, 1607 Fredrikstad