Fargesterk byutvikling

Har du sett den fristende melonen på veggen like ved UMS-butikken på Holmen? Pumpehuset på Fisketorget i ny drakt? Eller hånda som vinker fra Rådhuset mot det sprellferske veggmaleriet i Glemmengata 15?

Fargesterk byutvikling
Gatekunst Utgivelse: Høst 2021 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Spennende utendørs kunstverk har dukket opp midt i byrommene våre den siste tiden. Hvordan havnet de der, og hvorfor akkurat nå? Vi har kikket nærmere på ett av de nye urbane veggsmykkene og snakket med noen av folka bak. Vi skal til Holmen, en sentrumsnær bydel med yrende liv, og til en engasjert beboer med en kunstnerisk visjon.

46 cover forside

Australskfødte Joseph Langdon har alltid vært fascinert av gatekunst og drømt om å skape store veggmalerier selv. Som tidligere Tøyen-beboer er han inspirert av gatekunsten i Oslo øst, og særlig av prosjekter som spiller på særtrekk ved lokalområdet. En nitrist vegg i nabolaget hans på Holmen satte han på idéen. Tenk om han kunne få skape gatekunst i sitt eget nabolag?

– Denne veggen ligger like ved UMS, og jeg fikk lyst til å lage et motiv med lokal frukt og grønnsaker i et 3D-perspektiv. Jeg ville gjøre noe litt annerledes, og samtidig bruke min egen stil, forteller Langdon, som i utgangspunktet er motion designer.

Fra før var Joseph Langdon involvert i det kommunale prosjektet ABCD Holmen, som jobber for bærekraftig samfunnsutvikling i nærområdet, og som ønsker å satse på ressurser i nærmiljøet og initiativer fra innbyggerne selv. Prosjektleder i ABCD Holmen, Edel Pavlic, tente umiddelbart på Josephs idé, og satte hjulene i sving.

– Jeg synes dette var en glimrende måte å vise fram Holmen som en fargerik og fin bydel å vokse opp i. Og heldigvis var gårdeieren i Brogata 19, Maria Stilo, veldig positiv til prosjektet, sier Edel Pavlic.

Heldigvis var det noen tilgjengelige hjul å svinge på – også økonomisk. For Kulturetaten i kommunen har en pågående satsning på kunst i offentlige rom. Pavlic tok umiddelbart kontakt med dem for å høre hvilke ressurser som fantes. Kulturetaten tente på ideen, og innvilget støtte til å dekke utgifter til maling. I tillegg lånte de bort Viktor Gjengaar fra Foreningen for Urban Samtidskunst som konsulent for prosjektet.

– Det ble et veldig fint samarbeid av dette. Kulturetaten bevilget midler og hjelp, Viktor ga gode råd og hjalp til med grunnarbeidet, jeg administrerte og Joseph fikk gjennomført ideen sin. Og entusiasmen for prosjektet har vært stor overalt, sier Edel Pavlic.

Også Kulturetaten i kommunen er begeistret for prosjektet, som havnet på etatens hjemmekontor-pulter på helt riktig tidspunkt. Inger Anne Kilde Storli er kunstansvarlig i Kulturetaten.

– Vi hadde startet opp et samarbeidsprosjekt med Portugal med satsning på kunst i offentlig rom som byutvikling. Så kom korona og gjorde at folk ikke kunne gå i gallerier, og dermed valgte vi å satse på utendørs kunst som alle kunne se. Vi inngikk et samarbeid med Viktor Gjengaar i Foreningen for Urban Samtidskunst, og fikk han til å kartlegge steder i byen som ville egne seg for gatekunst, sier Inger Anne Kilde Storli.

«Men vi syntes det var moro å teste ut dette og gi byen et mer urbant uttrykk»

Mange vegger i ny drakt

Med EU-midler og penger tilført av kultur- og miljøutvalget satte kommunen i gang gatekunstprosjektet sitt. Første nedslagspunkt ble Fisketorget, der gatekunstneren Øivin Horvei fikk svinge sine magiske sprayflasker rundt det gamle Pumpehuset. På selveste Kulturnatta var det Glemmengata 15 sin tur å skifte ham. Her var det kunstneren Martin Schreiner som fikk boltre seg, også dette på initiativ fra Kulturetaten.

– Det er jo relativt sjelden at gatekunst blir bestilt, den kommer jo oftest av seg selv, uten at noen har spurt om lov, ler Inger Anne Kilde Storli. – Men vi syntes det var moro å teste ut dette og gi byen et mer urbant uttrykk. Og så har det jo kommet til nye prosjekter av seg selv, som Munch-prosjektet i Nygaardskvartalet, initiert av gårdeier Fredriksborg, og dette prosjektet på Holmen, som kunstneren og områdeløftet fikk i stand.

Tilbake på Holmen står en fornøyd kunstner og betrakter veggmaleriet sitt. Joseph Langdon driver til daglig motion design-firmaet Moving Pixels. I veggmaleriet har han brukt sin egen grafiske stil og latt seg inspirere av geometrisk gatekunst han har sett på Instagram og i bybilder rundt omkring. Langdon har ikke bakgrunn fra grafittimiljøer, så for ham var det mer naturlig med malekost enn med sprayflasker. Han lagde designen på PC-en og hadde alle planene klare før han satte i gang. Derfor kunne han få hjelp av andre som hadde lyst til å bidra med malingen – som hans egne barn.

– Men grunnarbeidet med veggen krevde fagkunnskaper, og der fikk jeg god hjelp av Viktor Gjengaar. Dette har vært veldig spennende — hardt arbeid, men veldig gøy. Jeg har veldig lyst til å lage flere veggmalerier, forteller Joseph Langdon.

Fargesprakende forskjønnelse

Edel Pavlic fra områdesatsingen ABCD Holmen er svært fornøyd med Josephs prosjekt, som er akkurat slikt områdesatsningen brenner for: Å finne potensialet i et lokalsamfunn og satse på prosjekter innbyggerne selv ønsker. Joseph ville skape noe fint i nærmiljøet sitt, og med områdesatsningens hjelp har han lagd en fargesprakende severdighet ut av en stygg murvegg.

– Prosjektet har fått så mye skryt av innbyggerne på Holmen. Kanskje dette kan bidra til at flere gårdeiere vil være med og vise fram det fargerike miljøet her – eller i andre deler av byen? håper Edel Pavlic.

Flere saker