Fredrikstad bibliotek er et ikonisk bygg som ruver i bybildet og som alle har et forhold til. Men visste du at de har over 300 arrangementer i året, fra små språkkafeer og barneprogram til store kulturarrangementer som samler flere hundre mennesker?
Mange ser nok på biblioteket først og fremst som en gigantisk samling med bøker. Og det er det jo. Men blar du gjennom bibliotekets programfolder, dukker det opp et ganske annet bilde. Forfattermøter, Språk & kaffe, Eventyryoga, Bok & kaffe, Strikk & lytt, filmfestival, temakvelder om lokalhistorie og litterære emner – tilbudene står i kø og appellerer til helt ulike grupper. Vi må spørre bibliotekssjef Ib Aarmo: – Hva skal egentlig et bibliotek være?
Biblioteket er et ektefødt barn av opplysningstiden, og formålet med det var allmenndannelse. Men i dag skal ikke biblioteket først og fremst oppdra og opplyse, det skal være et sted å møtes og oppleve noe fint. Og det skal tilby noe for enhver smak og enhver lommebok. Fordi folk er så forskjellige, blir programpostene varierte, det skal være både for voksne og barn, smalt og bredt. Og det aller meste er gratis. Men hvem er det som bruker biblioteket i dag?
– Det er alle slags folk som kommer hit, barn, voksne og eldre, kvinner og menn. Men de bruker biblioteket på forskjellig måte. Overvekten av mennene som kommer til biblioteket, låner ikke bøker, 70 % av de som låner, er kvinner. For mange av våre nye landsmenn er dette et veldig viktig sted, både for integrering, språklæring og bruk av datamaskiner.
Derfor har også biblioteket et eget ukentlig tilbud, Språk & kaffe, for fremmedspråklige som skal lære norsk. Hver uke møtes en gjeng både på hovedbiblioteket og på Østsiden for å lese Fredriksstad Blad sammen. Slik lærer de både om språk og samfunn.
Andre faste programposter treffer andre grupper, som Bok & sang i barneavdelingen, hvor barnehager kommer for høytlesning og sang, Strikk & lytt, hvor strikkende i alle aldre kan strikke og bli lest for, og Bok & kaffe, som er en mellomting mellom lesesirkel og høytlesning. I tillegg kommer temakvelder om forfatterskap, lokalhistorie eller litterære og samfunnsaktuelle temaer, forfattermøter, filmfestival og mye mer. Arrangementene foregår ulike steder i det monumentale bygget.