Et (kake)stykke historie

Et lite bakeri som lager alt for hånd, gleder byen i magen og ånd

Et (kake)stykke historie
Konditori Bakeri Kafé Utgivelse: Jul og vinter 2013

Høstmørket krever fortsatt plassen, klokken er 07.00 men det er ett sted i sentrum som har tent alle lys . I god tid før vi når Årumgården blir vi omkranset av den deiligste duften på jord - nemlig ferske bakevarer.

Det er åpningstid og allerede står ”frokostgjengen” og venter på at konditoriet skal friste med sine herligheter. Og du kan være sikker på at det finnes godsaker, for 4. generasjons daglige leder Merete Mikalsen (42) og bakere har knadd deiger og stekt brød og boller i hele natt.

Odds konditori er en familiebedrift med hektiske dager for bakerne i kjelleren og betjeningen oppe i cafèen. Tiden er faktisk så hektisk at de til og med har ”glemt” å notere seg visse detaljer i bakeriets historie.

Vi møtte Meretes far, Per Erik Johansen (66), i bakeriet. Egentlig er han pensjonert, men traver fortsatt på jobb hver dag. Vi spør han om når bedriften ble etablert. Da må han ta av seg brillene og komme med en liten erkjennelse.

– Ja, det var det. Huff, der har vi vært litt sløve. Det eneste jeg vet er at min oldefar, Karl Johansen, tok svennebrevet i 1908. Når han åpnet bakeriet på Holmen, er vi litt usikre på. Vi er godt over hundre år, men vi er ikke helt sikre på datoen, sier han og ler.

Det var altså på Holmen det hele startet, men bedriften har vært på flyttefot flere ganger. De etablerte seg senere på torvet i 1922, for så å flytte inn i den da nybygde Årumgården i 1964. Steinovnene i kjelleren har de fortsatt fra ´64, men det er ikke bare det som er tradisjonelt med Odds Konditori. Oppskriftene er trollgamle, de lager alt selv og alt for hånd, mange av de ansatte er født og oppvokst der, kundene er gjengangere og inventaret er slik det var da du kanskje stakk innom med bestemor for 40 år siden. I tillegg klarer de også å holde prisene nede. Og slikt er viktig for folk.

– Alt er topp! Wienerbrødene er brede og fyldige, påfyll av kaffe får du, det er billig og folka som jobber her er så hyggelige, sier en ganske samstemt herreflokk på åtte.

Gjengen på godt voksne kæller, deriblant by-legenden ”Murer´n, er stamgjester. De er gamle arbeidskamerater, og har samles for frokost på Odds hver morgen i oppimot 20 år.

Her er vi hver dag, og på torsdager fyller vi også ut tippelapper sammen, sier Kjell Martinsen (59). Han er en av ”de unge” som fortsatt stikker på jobb etterpå.

”Frokostgjengen” stiller også litt i stand på julaften. Den tradisjonelle frokosten må gjennomføres også da, men da blir det også besøk av Frelsesarmeen, sang og musikk med trekkspill og trompet.

– Også lager vi til langbord på lørdager da, sier Gunnar Saxegaard (70).

Slike historier kunne man ikke fortelle om det ikke hadde vært for at her, i alle år, har de stått på og levd livet etter bedriften. Her er det fedre, mødre, kusiner, svigerinner og barnebarn – alle mann alle ca. 15 stykker.

– Det er helt klart en livsstil å være baker. Vi forsaker mye fritid. Jeg er her mer enn jeg er hjemme og da er det godt å være med familien, sier Merete som går ned i kjelleren igjen for å fortsette med de etterspurte bakevarene fra Odds Konditori.

Odds Konditori i Aarum Gården