Har du vært innom Nygaardsplassen i det siste? Det blir det stadig flere gode grunner til.
I sommer åpnet de to første matkonseptene på nye Nygaardsplassen, Køl med grill og BBQ og Villa Paradiso med napolitansk pizza. I løpet av få uker vil to til være på plass: Hoi Polloi som skal servere vin og sake og fiskebutikken og fiskebaren Holwech Fiskeri. Bakfickan med surdeigsbrød og croissanter åpner senere i lokalet ved Fotorama. Selve kjøkkensjefene i prosjektet er Cityplan, selskapet som har tatt byutvikling til et helt nytt nivå. Oppdraget med å tegne det lekre, nye kvartalet i byens indrefilet gikk til Mad arkitekter, som har installert seg i nabobygningen. Vi har tatt en prat med to inspirerte arkitekter, som ikke er et øyeblikk i tvil om at dette er bra for byen.
- Vi fikk i oppdrag å tegne et matmarked som folk har lyst til å oppholde seg på. Et sted å være, med steder å bo, altså leiligheter, på toppen. Dette gir folk et tilbud som denne byen ikke har hatt på mange år, og det trekker folk inn i byen, ikke bare til brygga, forteller Karoline Kolstad Heen.
I utgangspunktet var plassen regulert for bygging av et kjøpesenter i 6 etasjer, men da Cityplan overtok, ønsket de seg et matmarked med form og funksjon mer som en italiensk piazza. De ville bryte bygningene ned i mindre volumer, og slik også bevare en del av Nygaardsplassen. Dette gir en klar motvekt til de massive, monumentale nybyggene som har blitt bygd i sentrum i senere år. Et annet viktig poeng er at strukturen til den nye Nygaardsplassen peker tilbake på det som var en typisk bygningsstruktur i Fredrikstad i tidligere tider: Et gårdsrom med mange små hus rundt. Fredrikstads nye piazza blir et åpent og inviterende matmarked, med mange smett og passasjer som strekker seg som åpne armer ut mot byens befolkning. Kjøpesentertanken er ikke helt forlatt, men her blir kjøpesenter-gangen utendørs, og avvisende, stengte fasader er erstattet med åpne, porøse strukturer. Arkitektene renner over av lovord om oppdragsgiverne sine.
- Cityplan er en sjeldent engasjert byggherre. De prosjekterer med kjærlighet for byen sin, og de tenker varig og langsiktig i stedet for kortsiktig profitt. Det er en verdi som ikke kan måles i penger, de skaper bymiljø og steder der folk har lyst til å være. Det er jo en oppskrift på å gjøre folk stolte av byen sin, og forhåpentligvis er dette en holdning som kan spre seg til andre utbyggere også, sier Simon Øien.
Også materialvalget er lokalt forankret. Opprinnelig var tanken at dette skulle bli trebygninger med saltak, slik småhusene i Fredrikstad var i tidligere tider. Men fordi leilighetene på toppen trengte utearealer, måtte det bli flate tak, noe som var vanskelig å kombinere med massivtre. Den nye løsningen ble tegl, som også har en lang tradisjon i industribyen Fredrikstad. Nabohusene her har faktisk kortreist teglstein fra Narnte teglverk, så å bruke teglstein i fasadene er dermed en glimrende plan B, som forsterker arkitekturen rundt og spiller på Fredrikstads historie. En annen form for lokal forankring finner vi i valget av bedrifter til ulike oppdrag rundt Nygaardsplassen. COWI har vært landskapsarkitekter på plassen, Provinsen har lagd hjemmeside og skilt, Netron har stått for programmering av låssystem, og lokale murere har gjort en kjempejobb på byggene.
- All ære til Cityplan som tør å tenke utenfor boksen! Byggherren har til og med vært med og bygd opp noen av matkonseptene her selv. For det er på ingen måte tilfeldig hvem som får servere mat på Nygaardsplassen, her har de jobbet hardt og målrettet for å skape et miljø for folk, konkluderer Karoline og Simon.
På de neste sidene får du bli litt kjent med de ulike konseptene som skal glede fastboende og tilreisende ganer i tida framover. Buon appetito!