Café Hanco – Smaken av arbeidslivet

Vil du ha en matbit med mening i? Da bør du ta en tur til Café Hanco. Her får skolelei ungdom næring til selvtillit og mestringsfølelse og livsviktig niste på veien videre. Og du får god mat, servert med stolthet.

Café Hanco – Smaken av arbeidslivet
Ungdomsbedrift Utgivelse: Vår 2019 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Café Hanco er en rustikk og lun kafé hvor du får servert mat av god kvalitet til en rimelig penge. Men det er også en fleksibel opplæringsarena hvor ungdom nærmer seg arbeidslivet fra en annen kant enn den tradisjonelle skolebenken.

– Her lærer ungdommene å drive kafé på ordentlig. Vi har en svært dyktig kokk på teamet, og vi firer ikke på kvalitetskravene når det gjelder mat, hygiene og kundebehandling. Men først og fremst bygger vi opp selvtilliten og selvfølelsen til ungdommene. Vi er opptatt av hver enkelt ungdom og legger opp et løp som passer dem og deres styrker, forteller Gunhild Rosnes.

Midt imellom skole og jobb

Gunhild Rosnes er leder for Café Hanco, som verken er en arbeidsplass eller en skole, men noe midt imellom. Målet med tilbudet er at ungdommene etter et års tid går videre i jobb eller skole og vet at de kan noe, at de er bra nok.

– Ungdommer blir ofte møtt med spørsmålet «Hva skal du bli?» Hos oss er spørsmålet heller «Hvem er du?» Det gir et helt annet utgangspunkt for opplæringen, forteller Nora Gangfløt, som nylig ble tilsatt på Café Hanco for å utvikle kafédriften.

Bakgrunnen for oppstarten av Café Hanco er en ikke spesielt lystig statistikk. For en undersøkelse gjennomført av Riksrevisjonen i 2016 viste at Østfold kom dårlig ut på drop-ut-statistikken: 1500 Østfoldungdommer mellom 15 og 21 år var verken i skole, i jobb eller i annen aktivitet. Aller dårligst sto det til i Fredrikstad. Gunhild Rosnes, daværende rektor ved Glemmen videregående skole, ble bedt om å kartlegge behovet og mulighetene. Men i stedet for å skrive en rapport ville Gunhild opprette et tiltak.

– Det hjelper jo ikke disse ungdommene å bruke masse tid og penger på kontorarbeid. I stedet valgte vi å lage en alternativ opplæringsarena for ungdommer som falt ut. Vi etablerte et samarbeid mellom Oppfølgingstjenesten og Glemmen videregående, og så gjøv vi løs, forteller hun.

36 Hanco 3

Potensialet i hver enkelt

I utgangspunktet hadde de begrensede midler, men de hadde et tomt kontorlokale som de satte i stand på dugnad. Masse frivillige timer ble lagt ned i å forvandle sterile kontorer til en trivelig kafé i første etasje i Hancobygget. De fikk først støtte av fylkespolitikerne, slik at de tre første stillingene ble sikret. I år fikk de i tillegg midler fra utdanningsdirektoratet, og Team Hanco består nå av 6 svært dedikerte fagpersoner, 3 faste og 3 i prosjektstillinger. Men de må stadig søke midler for å opprettholde tilbudet, og synliggjøre at det trengs. Den viktigste kvalifikasjonen til de ansatte er at de er spesielt glad i ungdom.

Skreddersydd tilbud

36 Hanco 1

– Dette var akkurat det tilbudet jeg har sett etter!

Entusiasmen lyser av Ludvig Thunæs. Han har bare vært i Café Hanco i en måneds tid, men møtet med miljøet her har allerede gitt han en god dytt på veien videre. Thunæs har dysleksi og dyskalkuli og slet mye med å finne seg til rette i den ordinære undervisningen på Greåker videregående. Et møte med en ansatt i Oppfølgingstjenesten snudde opp ned på livet hans.

– Han lurte på om Café Hanco kunne være noe for meg, og det er det virkelig! Jeg er strålende fornøyd, både timingen og opplegget var helt perfekt. Jeg hadde veldig lyst til å jobbe som servitør eller på hotell og ba med en gang om å få jobbe masse i kafeen her. Folka her så at dette var noe for meg, og nå er jeg utplassert på Quality i Sarpsborg to dager i uka. Kanskje blir det fast jobb av dette, stråler Ludvig Thunæs.

Men ungdommene på Café Hanco lærer mye mer enn kafédrift og servering. Grunnen til at de valgte akkurat kafé som satsingsområde for dette tilbudet, er at du trenger mange ulike ferdigheter for å drive kafé, forteller Gunhild Rosnes. Her lærer du kundehåndtering, HMS, hygiene, matkunnskap og det å takle tidspress. Du bygger opp kompetanse i å være i jobb og bidra til fellesskapet. Ungdommene får erfaring med å skape noe, og maten i seg selv er en samlende faktor. Du får skreddersydd teoriopplæring i samfunnsfag og andre skolefag med utgangspunkt i egne interesser og ferdigheter. Dessuten gir det stolthet å drive med noe som andre oppsøker, det å jobbe utadrettet og være synlig er viktig for mange. Elev Ludvig Thunæs bekrefter at du ikke trenger å være spesielt interessert i restaurant og kjøkken for å trives på Café Hanco:

– Jeg vil anbefale dette for alle ungdommer som ikke vet hva de vil! Mange føler seg utrygge på skolen, men her er det helt annerledes.

De ansatte her er her for å hjelpe deg, ikke først og fremst for å belære deg. De bryr seg, her kan alle være seg selv. Og når du føler deg trygg, lærer du også mye bedre, sier Thunæs.

36 Hanco 4

Samarbeidsbedrifter ønskes

Nå er Café Hanco på jakt etter samarbeidsbedrifter som kan gi ungdommene en smak av arbeidslivet på de feltene de er interessert i.

De ønsker seg samarbeidspartnere innenfor alle bransjer, for ungdommene som kommer hit har mange kvaliteter og er nysgjerrig på å prøve ut mye forskjellig. Gunhild Rosnes håper mange bedrifter vil være interessert i å samarbeide og gi ungdommene en sjanse. Kanskje kan akkurat din bedrift tilby motivert ungdom jobbsmaking?