La deg friste av italienske delikatesser
Mellom Stortorvet og Nygaardsplassen finnes et smutthull for vårkalde Fredrikstad-kropper. Cosimos Italienske Delikatesser tilbyr fristende matvarer og kundeservice som varmer sjelen.
I det romslige lokalet blir man møtt av et sydlandsk buon giorno! Langsmed og oppetter veggene er det hyller på hyller med oljer, pasta, crostini, cantucci, tapenader og balsamico. Her får du tomatsaus, kaffe, oliven, artisjokker, pestoer, risottoris og eksklusive trøffelprodukter. Og i butikkens hjerte – den store kjøledisken – ligger oster, skinker og spekemat i et mangfold av typer, former og størrelser og venter på å få glede byens ganer.
Innehaverne av denne oasen er Cosimo Curci og Stefano Ruscelli. Curci hadde drevet med import av italienske matvarer til Norge i 11 år, og Ruscelli hadde vært i matbransjen i 25 år, da de bestemte seg for å gå sammen om å gi Fredrikstad en smakebit av Italia. I desember 2013 åpnet de dørene, og siden den gang har kundene strømmet til.
– Vi har fått mange faste kunder, forteller Cosimo Curci over en kopp espresso. – Noen er storkunder, mens andre kjøper et hekto skinke for å kose seg med i helga. Hit kommer alt fra unge til godt voksne.
De italienske karene har vært interessert i mat fra barnsben av. Begge vokste opp med mødre som stod opp grytidlig om morgenen for å lage mat til hele familien. All maten var laget fra bunnen av, med mye kjærlighet.
– Matkulturen ligger i blodet, sier Cosimo. – Og vi tilbyr bare italienske varer, for det er den maten vi kjenner best.
Det er ingen tvil om at de kan faget sitt. Alle varene i forretningen er håndplukket fra små produsenter i Italia. De reiser jevnlig til hjemlandet for å besøke samarbeidspartnere og velge ut nye produkter. Cosimo kan med full rett si at pastaen han selger, er hjemmelaget, for en av pastatypene i vareutvalget er produsert av hans egen onkel i Sør-Italia.
Hos Cosimo og Stefano er det lett å trives. Stemningen i lokalet er avslappet, og det er frydefullt å bevitne den gode tonen gutta bak disken har med kundene sine. Smilet i munnviken presser seg fram når man venter på tur. For det blir gjerne noe ventetid når personen foran skal ha 100 g av den og 200 g av den, og har du noe som passer til denne?
Smaksprøver, løsvekt og kvalitet er noe av det kundene setter pris på.
Mange kunder forteller at butikken vår minner dem om gamle dagers kolonialforretninger. Her kan de smake seg fram til det de vil ha, og kjøpe akkurat den mengden de vil ha. Produktene koster mer hos oss enn i en matkjede, men kvaliteten er en helt annen.
Sammen med en tredje landsmann, som er kokk, tilbyr de også catering og lager mat hjemme hos folk. Og fra butikken i sentrum kan du kjøpe med deg en påsmurt, fersk focaccia og en kopp nylaget espresso, og bli litt varmere i både kropp og sjel på vei ut i Fredrikstad-våren.
Buon giorno (it.): ”god morgen”, ”god dag”
Crostini: en liten skive grillet loff
Cantucci: avlang skive med mandelkjeks. Godt til kaffen
Tapenade: puré av oliven, kapers, ansjosfileter, hvitløk, olivenolje og pepper. Nydelig til spekemat