Visste du at dette julekortet ble forbudt under krigen? Eller at 50 000 nordmenn flyktet til Sverige – og svært mange av dem gjennom Østfold? Visste du at det var matmangel under krigen og folk måtte kose seg med håbrannfarse, fiskepølse og kålrot stekt i tran? Og desserten var tyttebær med krisekrem, lagd av skummet melk, potetmel og rå, revne poteter? Eller at kaffen ble kokt på brente erter og akevitten kaltes nakkeskudd? Besøk Fredrikstad museum i Tøihuset og oppdag hvordan livet var i krigsårene 1940-1945.
Polar Bear
I Tøihuset i Gamlebyen er det hektisk aktivitet om dagen. I februar åpner utstillingen «Polar Bear», nesten 500 m2 spekket med krigshistorie fra Østfold-samfunnet 1940—1945. I sentrum for det hele står slepebåtaksjonen «Polar Bear» 8. februar 1945.
– Den høydramatiske «Polar Bear 6 East»-
aksjonen er utgangspunktet for utstillingen. Men vi ønsket å sette slepebåtaksjonen inn i en sammenheng, og resultatet blir en storstilt presentasjon av livet i Østfold under 2. verdenskrig, forteller Tor Ulsnæs, seniorrådgiver ved Østfoldmuseene.
Utstillingen vil gi et levende tidsbilde av krigsårene i Østfold. En spennende kombinasjon av digital formidling gjennom film og bilder og historiske dokumenter og gjenstander vil gi publikum et unikt innblikk i hverdagsliv og dramatikk i et samfunn under okkupasjon. Og i sentrum for det hele står operasjon «Polar Bear 6 East», der elleve slepebåter og en bergingsbåt ble kapret og seilt til Sverige for å hindre tyskerne i å bruke disse skipene i sitt invasjonsforsvar.
– Ingen av slepebåtskipperne visste noe om dette på forhånd. Det må ha vært en skremmende opplevelse å bokstavelig talt få kniven på strupen, mens tyskerne sto på vakt langs ruta.
Aksjonen var planlagt fra London, og det var løytnant Inge Steensland som lærte opp lokale Milorg-folk til å utføre aksjonen, sier Ulsnæs.<br /></p>
Viktig folkeopplysning
En av slepebåtene i aksjonen var slepebåten Fix, som i dag ligger som et flytende krigsminne på Isegran. Museet ønsker å skape mer oppmerksomhet rundt viktige krigsminnesmerker rundt omkring i Østfold i forbindelse med storsatsningen, for å minne folk på hvor allestedsnærværende og dramatisk krigen var for lokalbefolkningen. I selve utstillingen vil publikum få et innblikk i alt fra angrepet på Østfold i 1940 til oppbyggingen av Festung Østfold og den omfattende flyktningetrafikken i krigsdagene. Og ikke minst – det sivile livet for folk flest i et okkupert land. Ulsnæs håper utstillingen skal gi folk en aha-opplevelse.
– Krig, okkupasjon og flyktningetrafikk er jo høyaktuell tematikk i verden i dag. Det folk opplevde her minner veldig mye om situasjoner andre steder i verden. Utstillingen vil også vise hvordan demokratiet plutselig kan oppheves og bli erstattet med et terrorvelde, stikk i strid med lokale demokratiske tradisjoner. Det er dessverre svært aktuelt i dag, framhever Tor Ulsnæs.