Seiler i kulturens farvann

Seiler i kulturens farvann

I Fredrikstad er elva og tilgangen til skjærgården en av våre største fortrinn både for å arrangere The tall Ships Races og ønske gjester velkommen sjøveien, sier Bjørg Western.

Bjørg Western The Tall Ships Races Utgivelse: Høst 2013

Hva utløste ditt engasjement for Fredrikstad sentrum?

I romjulen 1996 ble ideen om å arrangere The Tall Ships Races, (den gang Cutty Sark), skapt. Allerede sommeren 1997 besøkte jeg min første vertsby og så hvordan bruk av byens kaifasiliteter i sentrum skapte en fantastisk folkefest som ga et godt utgangspunkt for bruk av sentrum og dens arenaer og virksomheter.

I Fredrikstad er elva og tilgangen til skjærgården en av våre største fortrinn både for å arrangere The tall Ships Races og ønske gjester velkommen sjøveien.

Hva har du gjort for å sette sentrum på dagsorden?

Etter åtte års lobbying og søknadsfase kunne Fredrikstad arrangere The Tall Ships Races i 2005. Hele flåten kunne plasseres i sentrum av byen, og tilbakemeldingen fra kapteiner og publikum var at det ble et fantastisk kompakt og godt arrangement. Etter 2005 begynte arbeidet med å videreutvikle Fredrikstad som besøksmål, en by man ønsket å besøke, en by man ønsket å bosette seg i og en by man ønsker å forbli i.

Gjennom engasjement og deltagelse i IKON, et samarbeidsprosjekt med partnere fra Sverige og Danmark fortsatte arbeidet med å utvikle våre historiske arenaer. Sammen med Visit Fredrikstad/Hvaler startet arbeidet med å utvikle Fredrikstad som cruisedestinasjon, The Gateway to Østfold. Arbeidet med å videreutvikle Isegran som den historiske, grønne oasen og formidle byens maritime historie gjøres i prosjektet B2H, Business to Heritage. Sammen med gjennomføringen av The Tall Ships Races 12. – 15. juli 2014, vil alle tiltakene bidra til å øke tilstedeværelsen og aktiviteten i sentrum.

Hvilke prosjekter er du mest stolt over å ha vært en del av?

The Tall Ships Races 2005 hvor frivillige, næringslivet og det offentlige samarbeidet om å skape en fantastisk skutefest. Jeg er også stolt av å samarbeide med Fredrikstad museum ved gjennomføringen av B2H på Isegran og ulike utviklingsprosjekter sammen med Visit Fredrikstad Hvaler, som for eksempel crusieanløp.

Hva ville du mest av alt se gjennomført?

Et vellykket Tall Ships Race arrangement neste år hvor vi får prøvd ut Stortoget som en kulturarena i Sentrum. En moderne og besøksvennlig gjestehavn enten ved Floa eller på Værste med sykkelutleie slik at gjestene som kommer sjøveien lett kan komme til Sentrum og våre historiske arenaer.

Hvordan ser ditt fremtidige Fredrikstad sentrum ut?

Et sentrum uten unødig biltrafikk og en kombinasjon av boliger, næringsvirksomhet og opplevelser.