Holder Fredrikstad-fanen høyt

At Irene Østbø havna akkurat i Fredrikstad, er egentlig en tilfeldighet: Hun var på jakt etter en spennende jobb på et nytt sted, og akkurat da dukka Jobben opp. Kulturutvikler i Fredrikstad, med ansvar for Tall Ships Races og Den kulturelle spaserstokken. Hun slapp alt hun hadde i hendene – blant annet en gatekunstfestival i Stavanger – og dro.

Holder Fredrikstad-fanen høyt
Irene Østbø Byjubileum The Tall Ships Races Utgivelse: Sommer 2017 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Tre og et halvt år senere er hun fortsatt her. Fredrikstad har tatt henne med storm, og hun stortrives. Allerede etter to uker visste hun at hun ville bli.

- Jeg kjøpte leilighet her den dagen prøvetida i den nye jobben var over. Jeg kjente ikke Fredrikstad så godt i utgangspunktet, men den viste seg å ha akkurat det jeg trenger. Byen har et spennende kulturliv med høyt faglig nivå og mange ulike miljøer. Den har urbane kvaliteter, samtidig som den ikke er for stor. Her lever jeg tett på byen, med leilighet på Apenesfjellet og kontor på Rådhuset. Alt er innenfor sykkelavstand: Isegran, Gamlebyen, butikkene, Værste, marka. Og så er det masse hyggelige mennesker her, smiler Østbø.

Mangfoldige Fredrikstad

Da folk fikk høre at hun skulle til Fredrikstad, fikk hun presentert mange ulike oppfatninger av byen. Plankebyen. Fotballbyen. Kulturbyen. Og hun synes i grunnen de stemte, alle sammen.

- Byen er veldig mangfoldig, og det er mye av grunnen til at jeg ble værende. Nå er jeg selvfølgelig mest inne i kulturmiljøene, da, på grunn av interesser og jobb. Men folk skulle bare visst hvor mye som skjer her! Fredrikstad har så mange gode kvaliteter, og når jeg har gjester på besøk, rekker jeg aldri over alt jeg vil vise fram.

Østbø er grunnleggende nysgjerrig og ganske altetende når det kommer til kulturopplevelser, og hun setter pris på alt fra kommersielle revyer til klassiske konserter og smale kunstutstillinger. Det kommer godt med når man jobber med å utvikle kultur og med å koble sammen ulike kulturelle miljøer. Nå har hun permisjon fra jobben som kulturutvikler for å være leder for byjubileet, en jobb som ikke har gjort henne mindre begeistret for Fredrikstad. Felles for begge stillingene er at hun har en slags satelittfunksjon – hun henter inn impulser fra ulike miljøer og finner folk som kan samarbeide med hverandre på ulike prosjekter. Hun har åpne øyne og ører, koordinerer og syr sammen. Slik legger hun til rette for et byjubileum for hele Fredrikstads befolkning.

- Jubileet skal se tilbake på det som har vært, ta temperaturen på byen i dag og se framover. Den store, offisielle hovedfeiringen er Frederikfesten i september, men det skjer masse spennende hele året, for hele folket og for alle aldre.

Tilflytting gir byutvikling

En rød tråd i jubileumsåret er ønsket om et bedre liv. For da byen ble grunnlagt for 450 år siden, var det fordi folk måtte flykte fra svenskene. Byen har ekspandert på grunn av behovet for arbeidskraft, og det samme skjer den dag i dag: Folk ser byen som attraktiv å flytte til, enten de er flyktninger fra krig og uro eller folk på jakt etter en spennende jobb. Akkurat denne tematikken er bakgrunnen for Cirkus Cirkörs jubileumsforestilling i Blå Grotte: Dagens flyktningsituasjon og hvordan den bidrar til videre byutvikling.

Selv har hun sett med stor fascinasjon på utviklingen i Fredrikstad sentrum i den siste tida. Da hun kom i 2014, var det masse tomme lokaler i sentrum, og både folk og media var veldig opptatt av dette. Siden har det foregått en vekst og en byutvikling hun aldri har opplevd maken til. Mye er helt sikkert er resultat av prosesser som har foregått over lang tid, men resultatet er i alle fall at det på kort tid er blitt liv og aktivitet i alle lokaler. Kulturutvikleren er optimistisk med tanke på Fredrikstads framtid. For når det har skjedd så mye på så kort tid, hvor mye kan ikke skje videre framover?