Gravlaks med karripoteter og asparges

Siri Gottfredsen og Vera Danielsen er tospannet på kjøkkenet hos Lille mat- og vinhus. Her lager de danske smørbrød og juletallerkener dagen lang. Til denne retten har Gottfredsen gravet laks, mens Danielsen har laget karripoteter. Her er deres egne oppskrifter, til ca. 4 porsjoner:

FMV Foto Stine I. Braseth-Ellingsen Jul og vinter 2016

Smørmyk laks for mørke tider

Gravlaks

  • 2 stk laksefileter (ca. 1 kg).
  • Man kan kjøpe hel, frossen fisk og filetere den.
  • 60 g salt
  • 40 g sukker
  • 1 ts malt hvit pepper
  • 1 bunt hakket frisk dill
  • 4 korker akevitt

Legg filetene med skinnsiden ned i en form eller langpanne. Bland sammen sukker og salt, og gni inn fisken med blandingen.

Strø hvit pepper og dill over fisken. Drypp over akevitt. Her kan man også bruke andre typer brennevin, som konjakk. Det er morsomt å forsøke forskjellige varianter, for da får fisken veldig forskjellig særpreg. Knuste einerbær gir også en spennende variant.

Legg den ene fileten over den andre, slik at skinnet er ut på begge sider. Dekk fisken med plastfolie, og sett noe oppå fisken så den får et lett press. (Bruk for eksempel et par
tallerkener til dette.)

Sett fisken kjølig (8 °C eller lavere) i 3–4 døgn.

Snu fisken en gang i døgnet. (Hold filetene samlet i ett stykke når du snur.)

Etter gravingen:

Hell av laken, og tørk fisken lett med kjøkkenpapir.

Skjær fisken i tynne skiver. Du får de peneste skivene ved å skjære fisken på skrå mot “hodesiden” av fileten.

Det som blir til overs, kan oppbevares ca. en uke i kjøleskapet. Kan også fryses. Gravlaks er nydelig både til middag og som pålegg, og gjør seg godt på koldtbord eller til julebrunsjen.

Karripoteter og asparges

Poteter til fire personer

  • 50 g meierismør
  • ca. 5 dl helmelk
  • 1 dl mel
  • 1 boks grønne asparges
  • 1 ss mild karri + noe sterkere karri
  • 1 ss grov sennep
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • salt

Kok poteter. Imens lager du karrisausen:

Karrisaus

Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Rør godt til blandingen «slipper» kjelen.

Spe med halvparten av melken, og rør godt. Tilsett resten av melken, og rør til du har en glatt saus.

La sausen småkoke i ca. 5 minutter på svak varme. Rør om av og til. Pass på at sausen ikke blir brent. Smak til med salt og pepper.

Spe sausen med kraften fra en aspargesboks og litt vann, og kok opp.

Tilsett karri etter ønsket styrke på sausen. Bruk både mild og sterk karri: Smak til med den sterke til slutt så det kjennes litt på tungen.

Tilsett sennep, litt salt og grønnsakskraft. (Obs. Grønnsaksbuljongen er salt. Det er derfor ikke nødvendig å salte så mye. Smak deg frem.)

Bland sausen over de kokte potetene.

Asparges

Legg aspargesen i kokende vann, og kok i bare noen minutter. Ta raskt opp av kjelen.

Anrett gravlaks, karripoteter og asparges på tallerkener.

Vel bekomme!

Den nordiske spesialiteten gravlaks er et naturlig innslag i Lille mat- og vinhus sin julemeny. Her ser du den servert med karripoteter og asparges. Graver du laksen selv, får du deilig festmat for en rimelig penge.


Lille Mat- og vinhus Stortorvet 1C, 1607 Fredrikstad