Får hjulene til å gå rundt

Når det gjelder sykkel, kan du spørre Rasmus på Pedalen om hva som helst. Vet ikke han det, er det ikke verdt å vite. Kunnskapen og entusiasmen hans smitter.

Får hjulene til å gå rundt
Sykkel Verksted Service Rasmus Leiro Utgivelse: Vår 2018 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

– Sykkel er nesten for genialt til å være sant! Det er så bra! Du har transportaspektet, helseaspektet, miljøsidene, det er et rimelig framkomstmiddel, du blir i bedre form av å sykle – og du blir i godt humør av å ta en sykkeltur.

Rasmus Leiro er en sindig og relativt lavmælt mann, men når han får spørsmål om sykkelens fortreffeligheter, snakker han med utropstegn og glød i øynene. Daglig leder av Pedalen Sykkelverksted har mange jern i ilden, men de aller, aller fleste er sykkelrelatert. Og sånn har det alltid vært. Rasmus har reparert sykler fra han var liten gutt, og fra han var seksten jobbet han i sykkelverksted ved siden av skole og studier. Han har skrevet selve sykkelmekkebibelen, Mekkeboka, som kom ut første gang i 1999. Fjerde utgave er nå utsolgt fra forlaget, og han drømmer om å få tid til å oppdatere og gi ut utgave nummer fem. Han har også skrevet håndboka Sykkelkjøp, et nyttig verktøy for de som går grundig til verks når de skal kjøpe sykkel. Han er med og arrangerer Tweed Run i Fredrikstad, et nytt hjertebarn fordi det får flere folk opp på sykkelen. Han har sittet i styret i Syklistenes landsforening, han er aktiv i sykkelgruppa i Gressvik idrettsforening og han bygger gjerne sykkelrammer på fritida. Og drømmen var opprinnelig å bli profesjonell sykkelrammebygger.

– På 90-tallet var det det jeg ville drive med. Men da skal du virkelig gå inn i det, det finnes ingen skoler for sånt her til lands, og det er et ganske smalt felt. Jeg gikk et kurs i rammebygging i Wales i -92 og lærte mye, og der bygde jeg en tandemramme som senere er blitt et framkomstmiddel på ferie. Men jeg fant ut at jeg måtte satse litt bredere.

Å finne gode løsninger

Veien til jobben i Pedalen gikk via en utdannelse i industridesign, et felt han også har jobbet med i ni år. Industridesign handler mye om å produsere ideer og løsninger og å gjennomføre prosjekter fra A til Å. Dette har han hatt mye bruk for i jobben på Pedalen.

– Å starte opp Pedalen var jo et gedigent prosjektarbeid. Jeg fikk et tomt lokale i februar 2007, i mai åpnet verkstedet. Nå har vi fire ansatte, en god gjeng frivillige og inntil ti deltakere til enhver tid, og vi reparerer femten hundre sykler i året. I det daglige handler det mye om å finne gode løsninger.

For uinnvidde: Pedalen er et sykkelverksted drevet av Kirkens Bymisjon, som tilbyr jobbtrening for folk som trenger hjelp til å komme inn i arbeidslivet, i samarbeid med NAV, Friomsorgen og Fredrikstad Internasjonale Skole (FRIS). Rasmus Leiro ble headhuntet til jobben som daglig leder i Pedalen Fredrikstad på grunn av sin unike sykkelkompetanse. Det sosialfaglige aspektet kom til som en spennende tilleggsdimensjon. Rasmus sin jobb er å få hjulene til å gå rundt, både i konkret og overført betydning: Han administrerer verkstedet og butikken, han holder verkstedkurs for deltakerne og han skrur sykkel. I vintersesongen er det færre reparasjoner og tid for kompetansebygging på Pedalen. Da kurses deltakerne med Rasmus’ selvlagde kursmateriell, en lightversjon av Mekkeboka lagd for de som er på arbeidstrening.

Gleden ved å skru sykkel

Det er ikke vanskelig å se for seg at Rasmus Leiros sykkelentusiasme sprer seg til deltakerne på Pedalen. De som kommer hit, har ikke nødvendigvis masse sykkelkunnskap, men etter tre måneders arbeidstrening på Pedalen kan de garantert mye mer. Sin egen sykkelkompetanse får han videreutviklet gjennom ulike bransjekurs, og gjennom et samarbeid med den lille svenske sykkelfabrikken Pilen, som han hjelper med utvikling og testing av nye modeller. Men det meste av det han vet om sykkel, vet han av erfaring. Og han blir aldri lei av å skru sykkel.